Αποκλεισμό των αιρετών από τα συμβούλια επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων στο νομό Ηρακλείου, καταγγέλλουν οι αιρετοί ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, Γιώργος Μακράκης και Γρηγόρης Γιαμαλάκης. Όπως σημειώνουν, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους στην προκήρυξη θέσεων διευθυντών σχολικών μονάδων.
“Με το νόμο Κεραμέως δεν προβλέπεται η συμμετοχή των αιρετών στα Συμβούλια Επιλογής, απαξιώνοντας, γι’ άλλη μια φορά Κυβέρνηση-ΥΠΑΙΘ, τη δημοκρατική εκπροσώπηση των συναδέλφων για την προάσπιση των διαφανών διαδικασιών” σημειώνουν οι κκ Μακράκης και Γιαμαλάκης. “Έτσι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, οι αιρετοί εκπρόσωποι του Κλάδου αποκλείονται από τις κρίσεις των στελεχών”
Σε κοινή ανακοίνωσή τους ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων συναδέλφων για τη συμμετοχή τους στην προκήρυξη θέσεων διευθυντών σχολικών μονάδων. Υπενθυμίζουμε, ότι αφορά τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία Γενικής και Ειδικής Αγωγής με οργανικότητα 4/θέσια και άνω.
Στο νομό Ηρακλείου κατατέθηκαν 168 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 162 αφορούν τις διευθυντικές θέσεις των Δημοτικών Σχολείων και 6 για τις αντίστοιχες των Νηπιαγωγείων. Σημειώνουμε ότι στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, υπάρχουν 120 Δημοτικά Σχολεία από 4/θέσια και άνω, ενώ αντίστοιχα 4 είναι τα Νηπιαγωγεία.
Μικρή συμμετοχή σε πανελλαδικό επίπεδο:
Να επισημάνουμε ότι στη διαδικασία των αιτήσεων για τις κρίσεις και την τοποθέτηση νέων διευθυντών σχολείων, παρατηρείται χαμηλή συμμετοχή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τη γνώμη μας, υπάρχουν σαφείς λόγοι και αιτίες για το μικρό ενδιαφέρον, όπως:
- Οι χαμηλοί μισθοί των εκπαιδευτικών, άρα και κατ’ επέκταση των διευθυντών σχολείων σε σχέση με το έργο που υλοποιούν.
- Η μετατροπή του σχολείου από παιδαγωγικό κύτταρο δημιουργικής και συλλογικής έκφρασης, σε έντονα γραφειοκρατικό και διεκπεραιωτικό.
- Η αποδόμηση του αποφασιστικού ρόλου του συλλόγου διδασκόντων, από τους νόμους Κεραμέως, ως κυριάρχου οργάνου του σχολείου με την ταυτόχρονη διάχυση υπερεξουσιών στους διευθυντές/ντριες.
- Η αντιδραστική αξιολόγηση Κεραμέως-Κυβέρνησης (ατομική-σχολικής μονάδας) που κατηγοριοποιεί σχολεία-εκπαιδευτικούς-μαθητές.
Αποκλεισμός των ΑΙΡΕΤΩΝ από τα Συμβούλια Επιλογής:
Με το νόμο Κεραμέως δεν προβλέπεται η συμμετοχή των αιρετών στα Συμβούλια Επιλογής, απαξιώνοντας, γι’ άλλη μια φορά Κυβέρνηση-ΥΠΑΙΘ, τη δημοκρατική εκπροσώπηση των συναδέλφων για την προάσπιση των διαφανών διαδικασιών.
Έτσι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, οι αιρετοί εκπρόσωποι του Κλάδου αποκλείονται από τις κρίσεις των στελεχών.
Ως αιρετοί και εκπρόσωποι όλων των συναδέλφων, έχοντας σταθερό προσανατολισμό τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των θεσμικών διαδικασιών για την επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης σε όλο τη φάσμα της διοικητικής πυραμίδας, δηλώνουμε ότι αγωνιζόμαστε για την:
- επαναφορά των δημοκρατικά εκλεγμένων αιρετών στα Συμβούλια Επιλογής.
- επαναφορά του Συλλόγου Διδασκόντων ως του βασικού, συλλογικού και ανώτερου διοικητικού οργάνου του Σχολείου.
- θεσμική θωράκιση του νομικού πλαισίου στην επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης με στόχο τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.
Οι αιρετοί ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου,
Γιώργος Μακράκης & Γρηγόρης Γιαμαλάκης